Tot ceea ce trebuie sa stiti despre inmatricularea unei masini noi

Atunci cand va cumparati un autoturism nou, chiar daca va doriti sa va bucurati cat mai rapid de el, trebuie sa luati in considerare efectuarea obligatorie a inmatricularii inainte. In functie de orasul in care locuiti si de cum se deruleaza procesul, operatiunea poate dura cateva zile bune. Conform Codului Rutier, aprobat prin OUG nr 195/20002, impreuna cu completarile ulterioare, inmatricularea unui autovehicul se realizeaza la Serviciul de Inmatriculari Auto de pe raza municipiului in care locuiti. Pentru mai multe detalii puteti consulta procedura detalita in Ordinul Ministerului Afacerilor Interne nr. 1501/2006.

Ce presupune procesul de inmatriculare al unei masini noi?

O prima situatie in care va puteti afla este atunci cand achizitionati un autoturism din Romania, prin intermediul unui dealer auto. Pentru a inmatricula un astfel de vehicul veti avea nevoie de documentele de achizitie eliberate de catre firma de la care ati cumparat masina, precizeaza angajatii unei companii de inmatriculari masini Tg Mures. Acestia trebuie sa iti puna la dispozitie cartea de identitate a autovehiculului si contractul de vanzare-cumparare sau o factura.

Care sunt costurile de inmatriculare ale unei masini?

Atunci cand doriti sa depuneti dosarul pentru inmatricularea masini trebuie sa platiti anumite taxe. Dovezile de plata vor fi introduse in dosar. Acestea taxe nu sunt foarte mari, dar fara plata lor nu puteti face inmatricularea. Principalele cheltuieli vor fi urmatoarele:

• Dovada de plata pentru Certificatul de inmatriculare, care costa 49 de lei si se poate achita online sau direct la Trezoreria Statului;
• Dovada de plata pentru contravaloarea placutelor de inmatriculare, care costa 40 de lei, in cazul in care nu pastrezi numerele pe care masina le avea deja; Pentru atribuirea de numerele preferentiale sa plateste o taxa care costa 45 de lei (sursa aici).

Ce fel de acte veti avea nevoie pentru inmatricularea masinii?

  • Cerere tipizata pentru inmatriculare – se gaseste online sau la sediul DRPCIV;
  • Fisa de inmatriculare vizata de Directia Generala de Impozite si Taxe Locale de care apartine proprietarul;
  • Actul de identitate al solicitantului si al imputernicitului daca este cazul – in orginal si in copie;
  • Cartea de identitate a autovehiculului – in orginal si in copie;
  • Copie dupa dovezile de plata Certificatul de Inmatriculare si pentru Placutele de Inmatriculare;
  • Copie dupa o asigurare de raspundere civila auto RCA valabila, pe numele proprietarului;
  • Dovada existentei ITP-ului valabil;
  • Procura notariala pentru persoane fizice si imputernicire pentru persoanele juridice.

In situatia in care autovehiculul este achizitionat pe firma, vor fi necesare anumite documente suplimentare. Este vorba despre documentele care atesta dobandirea personalitatii juridice, cum ar fi CUI-ul firmei sau un extras RECOM. Cel care face solicitarea are nevoie de o imputernicire, chiar si atunci cand este vorba de reprezentantul legal al unei firme cu asociat unic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *