Category: Inima de om

Arta de a fi parinte

Durabilitatea veniturilor, a serviciului, a prietenilor, a sănătăţii şi chiar a căsniciei este relativă. Insa, v-aţi întrebat vreodata : ” cât durează rolul de părinte?”. Există o mulţime de cărţi, reviste şi articole cu sfaturi şi informaţii, care vă pot ajuta să deveniţi părinte aşa cum doriţi.

Încerc să revin asupra unor aspecte legate de această temă pornind de la întâlnirile ocazionate de ŞEZĂTOAREA PĂRINŢILOR. Aşa cum o plantă are nevoie de lumina soarelui, de ploaie, tot aşa şi un copil are nevoie de dragoste şi de îngrijire.

De cele mai multe ori, copiii sunt priviţi ca un bun material, ca pe o formă de proprietate. Atunci când aceştia se comportă cum îşi doresc părinţii sunt iubiţi, apreciaţi. Dacă atitudinea copiilor diferă de aşteptările părinţilor, aceştia sunt aspru criticaţi, punându-se astfel bazele problemelor ulterioare de personalitate…Sarcina mea este să-i încurajez să-şi dezvolte unicitatea şi individualitatea…

Cel mai important aspect în creşterea unor copii deosebiţi, este cantitatea de iubire pe care o primesc. O revărsare permanentă de iubire şi aprobare din partea părinţilor, asupra copiilor, este esenţială pentru sănătatea lor fizică şi emoţională.

Vă propun un alt mod de a vă adresa copilului d-voastră – ,,Te iubesc foarte mult, dar ar trebui să încetezi să te comporţi în felul acesta.”  Dacă doriţi să creşteţi copii deosebiţi, spuneţi-le absolut în fiecare zi că îi iubiţi. ,,TE IUBESC” din partea părinţilor îi face să se simtă în siguranţă, încrezători, cu un crescut respect de sine. Lăudaţi-i şi încurajaţi-i pentru toate lucrurile pozitive pe care le fac, chiar dacă sunt mărunte. Lauda sporeşte respectul de sine al copilului şi încrederea în propria persoană.

“Critica a distrus mai mulţi oameni decât toate războaiele din istorie”. Iată un sfat minunat pe care Dorothy Noltie ni l-a oferit şi pe care fiecare părinte ar trebui să-l memoreze.