Cum poti face cel mai avantajos schimb valutar?

Vor exista multe situatii in care veti dori sa cumparati sau sa vindeti valuta. In cazul in care sumele schimbate sunt mici, economiile vor fi reduse si veti salva in jur de 10-20 de lei. Pe de alta parte, la schimburile valutari mari, economia poate sa reprezinte chiar si cateva sute de euro. Totul va depinde de cursul valutar pe care il primiti si suma in valuta pe care o schimbati. In tara noastra, spre deosebire de alte state, nu se percep comisioane de schimb valutar, cu toate ca acest lucru este legal. Pe de alta parte, nici cursurile de schimb nu sunt la fel de bune ca in strainatate.

Bancile, o optiune ce ar trebui evitata

In ziua de azi exista cate o banca la fiecare colt de strada, dar efectuarea schimbului valutar la o unitate bancara este destul de dezavantajoasa. Cursurile valutare practicate de catre acestia prezinta diferente semnificative in comparatie cu cursul valutar de referinta, ce in unele cazuri vor depasi chiar si 1-2%. In cazul in care schimbati 100 de euro, probabil la banca veti pierde in jur de 10 lei, pe de alta parte, la 10000 de euro, pierderea va fi de 1000 de lei. Pentru o singura tranzactie mica nu este o problema sa faceti schimbul valutar la banca, dar pentru sume mari, este obligatoriu sa apelati la o casa de schimb valutar Brasov.

Cele mai bune cursuri le gasiti la casele de schimb nebancare

In cazul in care urmariti sa nu pierdeti niciodata nimic sau pur si simplu va doriti sa faceti economie, ar fi indicat sa apelati la o casa de schimb valutar nebancara, deoarece cursul valutar practicat de acestea este unul mult mai bun. Singurul dezavantaj este faptul ca banca va ofera cotatie de schimb pentru valute mai rare, in timp ce la casele de schimb valutar veti putea schimba de obicei valutele de baza (euro, dolar, lira sterlina).

Pe de alta parte, atunci cand urmariti sa cumparati sau sa vindeti valute mai putin tranzactionate, cum ar fi lira turceasca sau leva bulgareasca, puteti apela la o casa de schimb valutar pentru un curs mai bun. Totusi, in acest caz probabil veti gasi valuta respectiva la casele de schimb valutar din apropierea granitelor tarii, acolo unde exista cerere pentru acestea.

Pentru ca intotdeauna exista si exceptii, tineti minte ca nu orice casa de schimb valutar are cursuri mai bune decat o banca. Exista si situatii in care casele de schimb valutar vor fi mai dezavantajoase decat bancile. In general, veti intalni aceste case de schimb valutar in hoteluri de lux, in aeroporturi sau in zonele indepartate de civilizatie, unde nu aveti alte optiuni la indemana. Cel mai bine ar fi sa cereti recomandari de la localnici sau sa cititi recenzii pe internet inainte de a opta pentru o casa de schimb valutar intr-un oras necunoscut.

Atenție!

Aplicatiile de tip Waze sau Google Maps au integrate functii care ne ajuta sa gasim casele de schimb valutar nebancare din zona in care ne aflam. Chiar si asa, cel mai bine ar fi sa verificati in mediul online o casa de schimb valutar inainte de a face schimbul de valuta. In plus, tineti minte faptul ca in strainatate casele de schimb valutar bancare sau nebancare percep comisioane pentru tranzactii. Informati-va inainte cu privire la acest aspect.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *